Головна » Ingredients » Panthenol (Пантенол)

Panthenol (Пантенол)

Додаткові назви
Pro-Vitamin B5
Ключова роль:
Заживлення
Рекомендовано для сухої шкіри
Рекомендовано для чутливої шкіри

Пантенол – дуже поширений інгредієнт, який міститься у багатьох засобах для волосся та шкіри. Все завдяки його здатності утримувати вологу та зміцнювати здоров’я шкіри та волосся. Пантенол є провітаміном B5 – це означає, що організм перетворює його на вітамін B5. Пантенол – відмінний інгредієнт для зволожуючих шампунів та кондиціонерів, оскільки він зв’язує та утримує воду у шкірі. Зволожена шкіра допомагає покращити пухкість та еластичність шкіри.

Пантенол – відмінний зволожувач. Він також пом’якшує і допомагає утримувати воду в шкірі та волоссі, запобігаючи її випаровування. Найчастіше використовується у зволожуючих засобах та засобах для догляду за волоссям завдяки своїй здатності надавати вашій шкірі сяючий, зволожений вигляд та надавати блиску волоссю. Пантенол також іноді використовується у декоративній косметиці. У складі тонального крему він не лише зволожує, а й допомагає зафіксувати макіяж та запобігти ковзанню крему.

Які функції пантенолу?

Зволоження

Його основне завдання в засобах по догляду за шкірою – зволоження шкіри. Що означає, що він може допомогти шкірі притягати воду, а потім утримувати її. Є також дослідження, що показують, що пантенол може допомогти нашій шкірі виробляти більше ліпідів, які є важливими для міцного та здорового шкірного бар’єру. Це робить пантенол відмінним засобом для типів шкіри, які переносять суворий клімат, кондиціювання та нагрівання, оскільки він здатний компенсувати деяку втрату трансепідермальної води, яка відбувається в цих середовищах. Трансепідермальна втрата води відноситься до втрати вологи, яка походить з нашої шкіри в довкілля. З віком здатність нашої шкіри мінімізувати втрату води знижується, що призводить до зневоднення шкіри. Зневоднена шкіра часто є причиною тьмяності та матового вигляду.

Пантенол також допомагає підтримувати здоровий бар’єр шкіри за рахунок своєї пом’якшувальної дії. Природний бар’єр шкіри складається з декількох перших шарів шкіри та натуральних масел, що виділяються шкірою. Шкірний бар’єр захищає шкіру від втрати води, бактерій та алергенів. Порушення шкірного бар’єру пов’язане зі шкірними захворюваннями, такими як екзема, дерматит та псоріаз.

Загоєння

Дослідження також показують, що пантенол може бути корисний для загоєння ран і опіків, оскільки сприяє проліферації фібробластів (хороший тип клітин в нашій шкірі, які виробляють колаген, що зміцнює шкіру). Всупереч поширеній думці, шкіра гоїться краще, коли вона м’яка та зволожена.

Хоча ця дія може бути додатковим бонусом при невеликих порізах та слідах від прищів, не слід наносити його на відкриті рани або великі пошкоджені ділянки.

Протизапальний засіб

Ще одна чудова властивість пантенолу – це його протизапальні та заспокійливі властивості. Дослідження показує, що може зменшити подразнення, викликане іншими менш приємними інгредієнтами (наприклад, ароматизаторами, консервантами чи хімічними сонцезахисними фільтрами) у продукті. Деякі дослідження показують, що він може допомогти зменшити прояв почервоніння, спричиненого ультрафіолетом, та полегшити свербіж, пов’язаний з дерматитом.

Чи безпечний пантенол?

Пантенол вважається безпечним для використання за призначенням. Зважаючи на те, що пантенол зазвичай добре переноситься більшістю типів шкіри і рідко викликає подразнення або чутливість, він безпечний для використання у більшості складів.

Знайшли помилку? Виділіть текст на натисніть комбінацію Ctrl+Enter.

Post navigation

Звіт про орфографічну помилку

Наступний текст буде надіслано до нашої редакції: