Головна » Ingredients » Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (Масло жожоба)

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (Масло жожоба)

Рекомендовано для жирної шкіри / схильної до акне

Жожоба – стійкий до посухи вічнозелений чагарник, що росте у південно-західній частині Північної Америки. Вирощується для виробництва олії жожоба, золотисто-жовтої рідини, що видобувається з насіння.

На перший погляд схожий на звичайну пом’якшувальну олію: олія жожоба живить і зволожує шкіру. Але якщо копати трохи глибше, то виходить, що олія жожоба особлива і унікальна: технічно – або швидше хімічно – це не масло, а складний ефір воску (і називати його маслом не зовсім коректно).

Так це олія чи віск, і чому це так важливо? Щоб зрозуміти, що таке складний ефір воску, ви повинні спочатку знати, що масла складаються з тригліцеридів: молекула складається з однієї частини гліцерину з приєднаними до нього трьома частинами жирних кислот. Жирні кислоти, пов’язані з гліцерином, бувають різними, тому існує так багато видів олій, але вони є тригліцеридами. Тригліцериди легко гідролізуються (розкладаються на гліцерин + 3 молекули жирної кислоти) і окислюються (жирна кислота розщеплюється на дрібні частини) – цей процес відбувається в основному, коли ми вживаємо в їжу жири або олії, а наш організм з цього виробляє енергію.

Існують також воскові ефіри. Хімічно, восковий ефір – це жирна кислота + жирний спирт, одна довга молекула. Складні ефіри воску можна знайти на зовнішній поверхні деяких листків рослини, для захисту від навколишнього середовища. 25-30% людського шкірного жиру – це також воскові ефіри, щоб забезпечити захист шкіри від навколишнього середовища.

Таким чином, використання воскового ефіру в косметиці має свої переваги: по-перше, масло жожоба надзвичайно стабільне. Якщо у вас вдома є олія жожоба, ви можете використовувати його роками.

По-друге, масло жожоба є дуже близьким до людського шкірного жиру (обидва є восковими ефірами), і вони повністю змішуються. Ми зустрічали не повністю доведену теорію, згідно якої масло жожоба може «обдурити» шкіру, змушуючи її «рахувати», що вона вже виробила достатню кількість шкірного жиру. Тому маслу жожоба приписують себорегулюючі властивості, корисні для жирного типу шкіри.

По-третє, масло жожоба зволожує шкіру завдяки унікальній подвійній дії: з одного боку, воно змішується зі шкірним салом і утворює тонкий, нежирний, напівоклюзійний шар; з іншого боку, воно вбирається в шкіру через пори та волосяні фолікули, а потім проникає в міжклітинні простори зовнішнього шару шкіри, роблячи її м’якою та еластичною.

Джерело

Glob. J. Agric. Food Safety Sci., Vol.2 (3): pp. 270 283 (2015), Chemical studies on grown jojoba oils under Egyptian conditions

Знайшли помилку? Виділіть текст на натисніть комбінацію Ctrl+Enter.

Post navigation

Звіт про орфографічну помилку

Наступний текст буде надіслано до нашої редакції: